Köpa husvagn

Att köpa husvagn kan vara en stor investering, men också en fantastisk möjlighet att skapa minnen för livet. Det är en frihet att kunna resa vart du vill, när du vill. Oavsett om du väljer en ny eller begagnad modell, kommer du att upptäcka en helt ny värld av äventyr.

Inför ditt husvagnsköp

Att köpa en husvagn är en stor kostnad för många och det är viktigt att allt går rätt till. Du måste själv fundera vad du och din familj vill ha ut av vagnen.

Allt från dess storlek till pris bör bestämmas, eller åtminstone funderas över innan du börjar leta en husvagn på allvar. Dessutom måste du se till att du har rätt behörighet på ditt körkort. Uppnår din bil och husvagn tillsammans en totaltvikt på över 3,5 ton behöver du utökat körkort (BE).

Fundera över detta inför ditt husvagnsköp:

  • Hur mycket kan jag betala?
  • Hur stor vagn och hur många bäddar behövs?
  • Vill du ha en ny eller begagnad vagn?
  • Vilken utrustning behövs i vagnen?
  • Hur mycket förvaring behövs?
  • Hur stor vagn får jag dra?

Ny eller begagnad husvagn?

Nytt eller begagnat – den eviga frågan! Först och främst bör du fundera över din budget för att köpa husvagn. En ny modell kommer med en högre prislapp, men också med garantier och ofta med möjlighet att anpassa efter egna önskemål. En begagnad vagn kan vara mer prisvärd, men det krävs en noggrann kontroll av dess skick och historik.

Köpa ny

Att köpa en ny husvagn innebär att du får en modern och felfri vagn, redo att ta dig på äventyr. Du får möjlighet att välja exakt den modell och de tillval du önskar. En ny husvagn kommer med garantier och du kan vara säker på att den är i toppskick.

Största fördelen med en ny husvagn är att du kan anpassa och välja tillbehör efter tycke. Ofta går allt från färg på skåpluckorna i vagnen till inbyggd cykelställ att anpassa när man köper en ny vagn. Dessutom har ingen annan använt vagnen och garantier ingår ofta.

Begagnad husvagn

Att köpa en begagnad husvagn kan vara ett ekonomiskt smart val. Du kan hitta en modell som är väl underhållen och har många år kvar att ge. Det är viktigt att noggrant undersöka vagnens skick och historik innan köp. Genom att köpa begagnad husvagn genom en förhandlare får du stor trygghet i köpet.

Att köpa begagnad är som sagt ett bra val, men det har sina nackdelar. Oftast finns ingen försäkring och köper du av privatperson är det dina egna kunskaper och värderingar av vagnen som avgör om du gör ett bra köp. Det kan finnas fel som du upptäcker efter köpet som kan bli dyra.

Olika typer av husvagnar

Vilken husvagn ska man välja? Det är en bra fråga och bara du själv kan besvara den men som hjälp kommer lite infomraiton om olika typer av husvagnar

  • Resevagnar: Smalare modeller, är lättare att dra men har trängre innerutrymmen.
  • Vinteranpassade: Perfekta för alla säsonger med bra isolering. Är mångsidiga men dyrare och tyngre på grund av isoleringen och värmesystemet.
  • Vagn med dubbla hjulaxlar: Kallas även boggivagn. De är stabila och kan byggas längre men är tyngre och svårare att hantera på campingplatser.
  • Sovplatser för barn: Kallas även barnkammare. Dessa vagnar är utrustade med våningssängar och avgränsade områden. Kan dock finnas begränsingar i vikt på sängarna.

Vilken får jag dra?

För att bestämma vilken husvagn du får dra med din bil behöver du ha koll på bilens maximala släpvagnsvikt, din körkortsbehörighet och ibland totalvikten för bil och släpvagn tillsammans.

  • Bilens maximala släpgvagnsvikt: Detta värde finns i bilens registreringsbevis. Det anger den högsta vikt på en släpvagn som bilen får dra.
  • Din körkortsbehörighet: Om du har ett B-körkort och körkortet togs före 1 juli 1996, får du köra en bil och släpvagn med en sammanlagd totalvikt på upp till 3 500 kg. Har du tagit ditt B-körkort efter detta datum, är reglerna lite annorlunda. Då får du köra en bil med en släpvagn där den totala vikten av bilen och släpvagnen inte överstiger 3 500 kg. För tyngre ekipage krävs utökad B-behörighet (B96) eller BE-körkort. (Läs mer hos Transportstyrelsen).
  • Det är totalvikten som räknas: Kom ihåg att det är totaltvikten man räknar på. Alltså vikten av bilen, husvagnen och allt som lastas i bilen. Passagerare räknas också in.

Husvagnssemester

Att semestra med husvagn ger dig friheten att utforska världen i din egen takt. Du kan vakna upp till en ny utsikt varje morgon och du bestämmer själv vart resan går. En fantastisk upplevelse för hela familjen!

En husvagnssemester ger dig möjlighet att upptäcka nya platser och skapa minnen för livet. Du kan resa i din egen takt och har alltid ditt hem med dig. Ge dig ut på äventyr och känn på friheten i Sverige eller ge dig ut i Europa. Vägen är din!

Planera resan

Att resa med husvagn ger dig friheten att utforska i din egen takt. Men det kräver också lite planering. Var ska du resa? Vilka vägar är lämpliga? Var kan du stanna över natten?

Att planera din resa innebär också att se till att du har allt du behöver. Packa smart och tänk på att utrymmet är begränsat. Se till att du har tillräckligt med mat och vatten, och glöm inte första hjälpen-kit och verktyg för eventuella reparationer.

Fundera om du vill fricampa eller åka till campingplatser?

Säkerhet på vägen

Se till att du känner till reglerna för att köra med vagnen och att du är bekväm med att manövrera den. Innan avfärd bör du genomföra en säkerhetskontroll på husvagnen för att se så allt är i sin ordning. Du hittar information om regler på Transportstyrelsens hemsida.

Vi rekommenderar också att du skaffar husvagnsbackspeglar för bättre sikt och slutligen; Det viktigaste är inte att komma fram snabbt, utan att komma fram säkert.

Försäkring

Att försäkra din husvagn är en viktig del av att äga den. En bra försäkring skyddar dig mot oväntade kostnader vid skada eller stöld. Det är viktigt att jämföra olika försäkringsalternativ för att hitta det som passar bäst för dig och din vagn.

Att försäkra din vagn ger dig trygghet på vägen. En bra försäkring täcker både skador på husvagnen och personskador. Det är viktigt att noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren och att välja en försäkring som passar dina behov och din budget.